Nešto sasvim čokoladno – Saher torta

Evo jedne lepe đakonije kojom možeš obradovati svoju decu ponekad. Ili svog muža. Dečka.. Znam da je puno šećera i da ti stalno pričam da ga treba maksimalno smanjiti u ishrani, ali jedno parče ove torte, jednom u mesec dana, mislim da neće napraviti veliki problem.

Evo šta treba da ti bude nadohvat ruke:

10 jaja

250 gr putera

150 gr šećera

300 gr čokolade

2-3 kašike prezli ili mlevenog keksa

200 gr oraha

200 gr džema od kajsija

Kore: Prvo umuti belanca u jednoj posudi i ostavi ih na stranu. U drugoj posudi umuti žumanca, šećer, zatim dodaj puter, pa onda otopljenih 200 gr čokolade i mlevene orahe. Kad sve to dobro umutiš, dodaj i belanca i muti još malo. U pleh stavi papir za pečenje i preko njega preli ovu masu. Ubaci pleh u rernu i peci 35 minuta na 200°C. Kad se ispeče, koru podeliti na dva dela do dužini.

Fil: Džem od kajsija

Glazura: 100 gr čokolade, 50 gr putera, 1 kašika ulja. Otopi na šporetu i preli preko kolača!

Na tacnu stavi jednu polovinu kore premaži džemom od kajsija i prekri drugom polovinom,pa preko opet džem od kajsija. I sa svih strana džem od kajsija. Mmmm!

Preko svega toga preli glazurom! I to je to!

Pozovi najbolju prijateljicu, ili skupi decu iz komšiluka, i uživaj u njihovoj graji dok se guraju oko čokoladnog užitka!